Samo kokičar!

pisac Pecanje plotice na reci Uni
pisac Nemanja Damnjanovic
pisac Avgust 2015

Reka Una u BosnI jedna je od retkih ribolovno zanimljivih tekućica,u regionu na koju do pre neku nedelju nisam imao prilike da pecam.Ali price koje sam čuo o njoj kao i fotografije i video snimci koje sam video delovali su bajkovito,pa sam oberučke prihvatio predlog drugara i kolege po stapu Mladena Grbica,inače vrsnog varaličara,da jedan vikend provedemo plovkareći na terenima oko Prijedora.

../../Content/blogPhotos/IMG_4042.JPG

Prešavši tristotinak kilometara ,stižemo na odredište,gde nas čeka mladenov brat Boris Briševac.On predlaže da nam pokaže neka mesta na kojima voli da peca,pa da mi potom odlučimo gde želimo da provedemo dan.Prvo smo stali veoma blizu ušća Une u Savu.Reka tu po širini i brzini najviše podseća na Tamis u donjem delu toka kroz našu zemlju,ali je voda nešto drugačije boje.Samo nekoliko kilometara uzvodno,nadomak Kostajnice slika je potpuno drugačija.Reka je azurno plava,obiluje brzacima i stenama,i veoma je brzog toka.Kako je za taj dan najavljena temperatura od preko 36 C ,odlučujemo se za jednu poziciju između brzaka,na kojoj velike krošnje topola gotovo čitavog dana pružaju prijatnu hladovinu. 

../../Content/blogPhotos/IMG_4025.JPG

NAKON ŠTO SMO RASPREMILI BOLONJEZE,pripremao sam se da zamešam primamu,ali me je Boris ,bezmalo me zbunivši,zamoli da to ne radim.Predložio je da prvo pokušamo da primamimo ribu na njegov način,a da ako to ne uspe probamo sa brašnastom hranom i crvićima koje sam doneo.Objasnio mi je da takva prmama i crvi mogu da izazovu neželjeni efekat, tj. da privuku male klenove i drugu sitnu ribu,od koje ne bismo mogli da upecamo krupnije plotice,zbog kojih smo došli.Na moje iznenađenje,Boris je izvadio iz kola kanticu punu skuvanu kukuruza kokičara i lopaticu koja se koristi za bacanje zrnaste primame u šaranskom ribolovu.

../../Content/blogPhotos/IMG_4040.JPG

Pre nego što smo zabacili , plasirao je 4-5 loptica kukuruza,a onda smo se dali na pecanje.Kako smo u prvih sezdesetak minuta imali tek poneki stidljiv trzaj,počeli smo da eksperimentišemo sa dubinom i daljinom zabačaja,što je ubrzo urodilo plodom,budući da je Mladen ulovio prvu ploticu dana tešku nekih 800-900g.Ubrzo je i Boris uhvatio nekoliko plotica,ali ja nikako nisam usteo da se upišem iako sam imao nekoliko trzaja!

../../Content/blogPhotos/IMG_4077.JPG

Napokon,posle više promašaja shvatam da je ploticu mnogo teže uloviti na kukuruz,nego sto sam mislio.Iako sam na osnovu ranijih iskustava sa pecanjem te ribe na travu ,crvice i glistu znao da ne grize agresivno kao skobalj ,nisam ni slutio da bi mogla ispipavati mamac i po deset metara pre nego sto ga definitivno uzme.Trebalo mi je dosta promašaja da bih shvatio da je pravi mometat za kontru onaj kada se kraj antene plovka izravnja sa površinom vode.

IPAK SAM POLAKO UŠAO u štos i konačno uspeo da uhvatim svoje prve plotice na Uni,nakon čega je sve bilo mnogo lakše.Sporadično samo dohranjivali sa po jednom lopaticom kukuruza,što je gotovo sve vreme održavalo ribu na našem mestu,a ovladavanjem igrom živaca ,tj. strpljenjem u kontrijanju,doneo nam je dosta plotica toga dana.

../../Content/blogPhotos/IMG_4089.JPG

Lovili smo bolonjezima od 6m a dubina na tridesetak metara od obale iznosila je oko 1,5m .Tok je bio relativno miran ali smo ipak koristili nešto veće plovke,nosivosti 6 ili 7 g,nebismo li što bolje kontrolisali sisteme.Naime, samo ukoliko bi nam najlon – tako da se na njemu ne pravi „stomak“ uvek bio u direktnoj vezi sa plovkom,mogli smo da reagujemo u pravom deliću sekunde i zakačimo ribu.

../../Content/blogPhotos/IMG_4090.JPG

Udice Gamakatsu 3310 ,veličine 10 ,vezali smo na 40 cm dugačke predveze promera 0,12 ili 0,14 mm .Kako se zrno kukuruza na udici vezanoj relativno tankim najlonom intenzivno okreće dok tone neophodna je bila dupla ili čak trostruka vrtilica da mršenje svede na minimum,a otežanje je činila suza težine jednake nosivosti plovka .

Sa pecanjem smo završili oko 14 č sa podosta lepih plotica i većinom teških  do kg ali i sa nekoliko krupnijih,a ja sam najviše razmišljao o tome kako i pored raznolikih iskustava sa različitih voda čovek često nauči nešto novo.

nazad