Gužva ispred neravnine

pisac Pecanje skobalja na Dunavu
pisac Nemanja Damnjanović
pisac Septembar 2017

Ka­da po­sao ne do­zvo­lja­va da ceo dan pro­ve­dem na vo­di, on­da tra­žim ne­ku bli­žu de­sti­na­ci­ju ka­ko bih pe­cao ma­kar ne­ko­li­ko sa­ti. Iz tog raz­lo­ga sam ne­dav­no, na pre­po­ru­ku mla­đeg ko­le­ge Vla­di­mi­ra Jan­ko­vi­ća, ko­ji već iz­ve­sno vre­me uspe­šno lo­vi na Du­na­vu bli­zu Ba­taj­ni­ce, oti­šao baš na taj, tri­de­se­tak mi­nu­ta od cen­tra Be­o­gra­da uda­ljen te­ren, na kom se pri tom naj­če­šće ja­vlja sko­balj, jed­na od me­ni omi­lje­nih ri­ba

../../Content/blogPhotos/20170821_182718.jpg

NA ME­STU KO­JE MI JE Vla­da pre­po­ru­čio već je ka­da sam sti­gao bi­lo ne­ko­li­ko ko­le­ga, ko­je ni­su od­u­sta­ja­le od pe­ca­nja iako je jak ve­tar pra­vio baš ve­li­ke ta­la­se umno­go­me ote­ža­va­ju­ći ri­bo­lov. Po­što ni­sam imao iz­bo­ra, stao sam ma­lo niz­vod­no od njih i na osnov­ni naj­lon na bo­lo­nje­zu mon­ti­rao plo­vak no­si­vo­sti osam gra­ma ka­ko bih imao ka­kvu-ta­kvu kon­tro­lu nad si­ste­mom po sna­žnom ve­tru ko­ji je du­vao niz­vod­no (pred sam mrak sam se uve­rio da po mir­nom vre­me­nu tu mo­že le­po da se pe­ca plov­kom znat­no ma­nje no­si­vo­sti). 

../../Content/blogPhotos/20170821_175257.jpg

Po­što sam bu­kval­no is­tr­čao iz ku­će i ni­sam imao vre­me­na za iole ozbilj­ni­je pri­pre­me, po­neo sam kan­tu u ko­ju sam uba­cio otvo­re­ne ke­se hra­ne – vi­šak pre­o­stao pri­li­kom pra­vlje­nja ra­znih mik­se­va u pret­hod­nih go­di­nu a mo­žda i vi­še da­na. Na stra­nu sam odvo­jio par na­če­tih pri­ma­ma na­me­nje­nih pe­ca­nju de­ve­ri­ke (ka­da ne­ku hra­nu ne is­ko­ri­stim ce­lu, ja je osta­vim u ori­gi­nal­nom pa­ko­va­nju ko­je pa­žlji­vo za­le­pim se­lo­tej­pom, jer ona ta­ko mo­že da tra­je isto kao da ke­sa ni­je otva­ra­na), a u kan­tu za me­ša­nje sam si­pao čak pet raz­li­či­tih pri­ma­ma, i to od sva­ke po ne­ko­li­ko sto­ti­na gra­ma – ko­li­ko je bi­lo. Tu me­ša­vi­nu či­ni­li su Van den Eynde Ri­ver Ace, Van den Eynde For­ma­gio Red, Tu­ber­ti­ni Ca­ve­da­no i još dve do­ma­će pri­ma­me, a ukup­no je bi­lo oko 2,5 kg su­ve hra­ne. Na to sam do­dao če­ti­ri ki­lo­gra­ma te­ške ze­mlje i je­dan li­tar cr­vi­ća, te sam on­da ce­lu sme­šu na­kva­sio ma­lo vi­še ne­go ina­če, po­što je Du­nav na tom me­stu ve­o­ma brz, a ni­sam hteo da mi od­mah od­ne­se hra­nu van zo­ne pe­ca­nja, pa sam for­mi­rao ku­gle ve­li­či­ne po­mo­ran­dže, ko­je sam ve­o­ma ja­ko ste­gao da bi se na dnu što spo­ri­je otva­ra­le. 

../../Content/blogPhotos/20170821_180633.jpg

PRE BA­CA­NJA PRI­MA­ME sam na tri­de­se­tak me­ta­ra od oba­le ne­ko­li­ko pu­ta pro­vo­zao  plo­vak i vr­lo br­zo shva­tio za­što mi je Vla­da re­kao da sta­nem uz­vod­no. Du­bi­na od oko 2,5 m, ko­li­ko je bi­lo is­pred me­ne, po­sle sa­mo 5-6 me­ta­ra na­glo se sma­nju­je, pa si­stem za­pi­nje za dno i plo­vak se na­gi­nje u stra­nu. Ali ka­ko ni­sam imao iz­bo­ra, ku­gle sam ba­cio 2-3 me­tra pre te ne­rav­ni­ne i po­čeo da pe­cam. Po­sle ne­ko­li­ko sit­nih kru­pa­ti­ca i sit­nih no­sa­ra, ja­vio se sko­balj. To­kom te krat­ke vo­žnje ri­ba je uzi­ma­la tač­no na sa­mim ku­gla­ma ili na spru­du, gde su se iz­gle­da za­dža­va­li cr­vi­ći ko­ji su iz­la­zi­li iz ku­gli. 

../../Content/blogPhotos/20170821_180816.jpg

Ka­ko je ve­tar sla­bio, ri­ba je bi­la sve ak­tiv­ni­ja, a pri­me­tio sam da ne­ve­ro­vat­no do­bro re­a­gu­je na pri­ma­mu i cr­vi­će. Ka­da ne bih ba­cio ni­šta, po 20-30 mi­nu­ta bu­kval­no ne bih imao ni tr­zaj. A ba­cim ku­glu – ne pro­đu ni dva mi­nu­ta i eto tr­za­ja. Iako sam, da­kle, sti­ca­jem okol­no­sti imao ve­o­ma lo­še me­sto za vo­žnju plov­ka, uz for­si­ra­no hra­nje­nje (kad sam vi­deo da to do­no­si re­zul­tat) us­peo sam da upe­cam do­sta sko­ba­lja, do­du­še sit­nih, pro­seč­ne te­ži­ne oko 300 g, i sa­mo ne­ko­li­ko ne­što ve­ćih, od oko 500 g. No upr­kos to­me što ri­ba ni­je bi­la krup­na, nje­no uče­sta­lo ja­vlja­nje uči­ni­lo mi je ovo krat­ko pe­ca­nje ve­o­ma za­ni­mlji­vim. Sva ri­ba je vra­će­na na­kon sli­ka­nja.

../../Content/blogPhotos/20170821_183003.jpg
../../Content/blogPhotos/20170821_183441.jpg

Ovog pu­ta koristio sam osnovni najlon Col­mic Fen­dreel od 0,16 mm i pred­ve­zom Col­mic RBS od 0,12 mm, te udi­com Ga­ma­kat­su 1060N u ve­li­či­ni 16. Ri­ba je naj­bo­lje uzi­ma­la jed­nog ili dva cr­vi­ća, po­nu­đe­na na kla­sič­nom bo­lo­nje­ze si­ste­mu za re­ku, sa op­te­re­će­njem u vi­du jed­ne olov­ne su­ze te­ži­ne jed­na­ke no­si­vo­sti plov­ka.

../../Content/blogPhotos/20170821_183513.jpg
nazad